Bokrecension inom förändringsledning

Bokrecension – That’s Not How We Do It Here!
Författare: John Kotter & Holger Rathgeber

Kort om förändringsledning och författarna

Allas vår förändringsguru John Kotter har tillsammans med Holger Rathgeber skrivit ännu en bok om förändring. Att leda förändring var den första boken jag läste om förändringsledning och den är fortfarande väldigt aktuell (klicka här om du vill läsa mer om Att leda förändring) och förmodligen en av de bästa böckerna som skrivits inom området.

Att världen förändras allt snabbare är något som få bestrider. Att som organisation kunna hantera nya risker och utmaningar i en föränderlig tid är något som företagsledare och konsulter (bland andra) pratar och skriver mängder om.

That’s Not How We Do It Here!

I boken That’s Not How We Do It Here! får vi följa ett antal surikater på den afrikanska savannen. Livet på savannen visar sig vara relativt likt livet i olika organisationer. På grund av förändringar i stammarnas omgivning skapas situationer som ställer krav på ”organisationens” förändringsbenägenhet.

De olika stammarna har olika förmågor inom Management och Leadership, vilket ofta blandas ihop och inte sällan används slarvigt. Kotter och Rathgeber beskriver respektive kategori lite grovt såhär:

Management är exempelvis organisationsstrukturer, rollbeskrivningar, processer, planering och budgetering.

Leadership handlar om att motivera, att arbeta i samma riktning, skapa en kultur för att ta vara på nya idéer och klara av utmaningar.

Genom de olika stammarna målar Kotter och Rathgeber upp scenarion som beskriver små organisationer som ofta bygger på väldigt engagerade ledare och medarbetare (tänk till exempel startups). I dessa organisationer arbetar alla för varandra och mot ett och samma mål. Man behöver inga strukturer eller detaljerade processer. Detta är alltså ett exempel på en väldigt agil organisation med ett lågt Management-värde och ett högt Leadership-värde.

I andra delen av fyrfältaren hittar vi organisationer som har ett högt Management-värde och ett lågt Leadership-värde. Detta är stora organisationer som funnits länge, är etablerade på en marknad som inte genomgått stora förändringar och där ”vi gör som vi alltid gjort”. Dessa organisationer har tydlig struktur, detaljerade processer, väl definierade rollbeskrivningar osv.

Vad man försöker påvisa i boken är att det optimala läget i en organisation som varit så pass framgångsrik att den lyckats växa till en stor organisation är att kombinera de två kategorierna. Man vill med andra ord ha ett högt Management-värde OCH Leadership-värde. Detta eftersom mycket agila organisationer som växer sig större behöver en viss struktur för att de inte ska bli kaosartade och rigida organisationer behöver agilitet för att bättre kunna hantera förändring.

Tankar om boken…

Boken är väl värd att läsa. Den är väldigt lättläst med stor text, mycket bilder och ett enkelt språk. De allra flesta känner garanterat igen sig från olika situationer i arbetslivet. Den tar upp ett aktuellt ämne som engagerar många och som många kan ta till sig. Personligen tycker jag att det är uppfriskande när lösningen på alla världens organisationsutmaningar inte är att bli mer agila (även om väldigt många organisationer skulle tjäna på att utmana sig i att bli mer agila). Agilitet har varit på tapeten ett tag nu och ledarskap (Leadership) lyfts ofta fram som överordnat struktur (Management). Gå gärna in på Linkedin och frossa i ”Leadership eats strategy for breakfast”-ish-citat. Poängen är att båda behövs, åtminstone när vi pratar stora organisationer.

På nersidan kan jag tycka att boken stundtals känns lite väl trivial och att det i den teoretiska återkopplingen kanske inte finns så mycket som känns superspektakulärt.

Summa summarum en bra bok att läsa på semestern när man vill få lite lättläst inspiration utan att mata doktorsavhandlingar. Boken är också perfekt att sprida på jobbet just för att den är lättsmält men samtidigt tankeväckande.

Vill du lära dig mer om förändringsprocesser? Anmäl dig till vårt unika seminarium – klicka här!