Därför blir du så trött av videomöten

– Aha nu förstår jag varför många inklusive mig själv klagar på att man känner sig tröttare efter en dag med teams eller zoom. Tidningen chef publicerade nyligen artikeln som förklarar varför:

Känner du dig också helt slut efter en dag av videmöten på distans? Anledningen är att den dissonans som uppstår när våra hjärnor – men inte våra kroppar – är tillsammans orsakar motstridiga känslor som är utmattande att hantera.

Virtuella möten kräver så mycket mer av oss än när vi träffas i verkligheten. Det är för att de kräver ett helt annat fokus, förklarar docent Gianpiero Petriglieri för BBC. Vi måste anstränga oss mer för att processa ickeverbal kommunikation som ansiktsuttryck, kroppsspråk, ton och röstläge. Den dissonans som uppstår när våra hjärnor – men inte våra kroppar – är tillsammans, orsakar motstridiga känslor som är utmattande att hantera.

När det sedan blir tyst i ett vanligt mötesrum tillhör det en naturlig rytm medan du på nätet direkt blir orolig för tekniken. Tystnaden får oss också att känna oss obekväma, vilket också drar energi.

Den utmattande känslan av videomöten har till och med fått ett namn: ”Zoom fatigue” eller ”Zoom-trötthet”.

Vad kan man då göra för att inte bli så trött? Petriglieri rekommenderar att reducera antalet videomöten till bara de nödvändiga. Att ha på kameran bör vara frivilligt, menar han, och det kan också vara så att kamerorna inte behöver vara på under hela mötet.

Att komma ihåg att ge tid mellan mötena för att stretcha, dricka och äta är också viktigt, menar Petriglieri, liksom att fråga hur deltagarna mår och om det är något de undrar över.

Källa: chef.se