Gör dig själv immun mot seconhand stress!

Under det senaste decenniet har vi lärt oss hur våra hjärnor är anslutna till känslomässig smittsamhet. Känslor sprids via ett trådlöst nätverk av spegelneuroner, som är små delar av hjärnan som tillåter oss att vara empatisk med andra och förstå vad de känner. När du ser någon gäspa aktiveras spegelneuroner, vilket gör att du också gäspar. Din hjärna tar upp trötthetssvaret från någon som sitter på andra sidan rummet.

Men det är inte bara leenden och gäspningar som sprids. Vi kan ta upp negativitet, stress och osäkerhet. Forskarna Howard Friedman och Ronald Riggio från University of California, Riverside fann att om någon i ditt synfält är orolig och mycket uttrycksfull – antingen verbalt eller icke-verbalt – finns det en stor sannolikhet att du kommer att uppleva dessa känslor också, vilket negativt påverkar din hjärnas prestanda.

 

3 tips för att bli immun mot seconhand stress!

  1. Ändra ditt svar på stress: I forskning som gjordes på investeringsbankföretaget UBS med Dr. Alia Crum från Stanfords Mind & Body Lab och Peter Salovey, grundare av Yale Center for Emotional Intelligence, fann de att om du skapar ett positivt tankesätt om stress och kämpar emot det, upplever du en minskning av de negativa effekterna av stress med 23%. När vi ser stress som ett hot, missar våra kroppar och sinnen de förbättrade effekterna av stress. I stället för att kämpa och bli frustrerad på negativa människor runt omkring dig, ta det som en möjlighet att känna medkänsla eller en utmaning för att hjälpa den personen att bli mer positiv.
  2. Skapa positiva antikroppar: Vi behöver beteenden som kan neutralisera de stressade personernas negativa effekter. I stället för att återge en härdad kollegas stressade icke verbala kommunikation med en lika stressad grimas av dig själv, returnera den med ett leende eller ett nick av förståelse. Plötsligt har du kraften. Försök att inte starta dina telefonsamtal med ”Jag är överbelastad” eller ”Jag är så upptagen.” Börja istället med ett andetag och säg lugnt: ”Det är bra att prata med dig.”
  3. Bygg upp naturlig immunitet: En av de största buffertarna mot att ta upp andras stress är stabil och stark självkänsla. Ju högre din självkänsla är, desto mer sannolikt kommer du att känna att du kan hantera vilken situation du står inför. Om du vet att du påverkas av andras humör, stoppa upp och påminn dig själv om hur bra det går och att du kan hantera allt som kommer på din väg. Motion är ett av de bästa sätten att bygga självkänsla, eftersom din hjärna registrerar en seger varje gång du tränar, via endorfiner.

Naturligtvis är det inte bara andra människors stress som betyder något. Vårt eget tankesätt påverkar lyckan för din omgivning Ett positivt tankesätt kan förbättra våra egna liv och liv för alla runt omkring oss.

Källa: Harvard Business Review