HR vs. IT eller traditionellt mot agile HR

I startup-rusiga Stockholm är ett agilt förhållningssätt på allas läppar. Utvecklingen drivs av en IT-bransch som törstar efter kompetent personal och den ena enhörningen stångas med den andra för att påvisa att man minsann har ett alldeles eget och unikt foosball-spel i kulörta färger. Vi måste ju faktiskt ha kul på jobbet också (var det inte så Dan Pink sa?).

Det är IT som skapar nya kundmöten och förutsättningar för att generera ökad omsättning (och effektivisering). Med ett knapptryck är hela världen vid vår dörr.

I en annan del av Stockholm (och Sverige) sitter HR och gör lite som man alltid gjort. Det är ingen som räknar på processeffektivitet och ROI kan vi bara drömma om. Kanske är det där med Beyond budgeting någonting att satsa på? Ungefär som att man i Afrika kan bygga ut mobila telefonnät och hoppa över kopparlinor helt. Då kanske de skulle lyssna på oss i ledningsgruppen. Agile HR är det fortfarande ingen som har börjat kolla på. När ska vi få tid med det nu när vi ska effektivisera rekryteringsprocessen igen?

Vi är ju trots allt de som säkerställer så att vi anställer talangerna. Utan människor stannar företaget. Är inte det affärskritiskt så säg.

På den senaste agila konferensen förstår man inte varför inte hela bolag blir mer agile. Komplexitetsteorin liksom. Om alla flyger åt samma håll blir det ju skitbra. Varför förstår man inte att det är viktigt att vi får ta eget ansvar och att teamet är grymma på att ta fram MVP?

I kafferummet hos HR förstår man fortfarande inte varför chefer inte gör som vi sagt. Tänk vad livet vore skönt utan chefer. Hur går det förresten med rekryteringsprocessen?

Tänk så konstigt det kan bli ändå. Så olika men ändå så lika.

Härmed presenteras Bernhards vattentäta, kostnadsfria mognadstest för agila entusiaster och traditionella HR-strateger. Svara på sex frågor och få en komplett och individuell handlingsplan!

Mognadstest för agila entusiaster och traditionella HR-strateger:

Del 1:

  • Vilka krav ställer arbetsmiljöverkets nya förordningar (som börjar gälla den 31 mars) på er som organisation?
  • Hur kan vi säkerställa att vi inte får löneglidning i verksamheten?
  • Vilka komponenter är viktigast att ta hänsyn till då man arbetsvärderar en befattning?

Del 2:

  • Vad gör en agile coach och varför erbjuder inte HR dessa tjänster?
  • Vad bör du tänka på om du ska införa ett mer agile arbetssätt på HR och vilka metoder skulle kunna vara lämpliga?
  • Vilket är ditt nästa inplanerade meetup?

Individuell handlingsplan:

6 rätt – Du. Är. Gud. Command me!

0-5 rätt – Ta en lunch med en HR-strateg och/eller en agil entusiast och förkovra dig! (Jag slår vad om att ni båda föredrar att ses i verkligheten för att prata processers vara eller icke vara).

 

…och nej, man behöver inte skriva en user story med syftet för lunchen.

 

Trevlig helg!

Bernhard

 

 

(Ber på förhand om ursäkt för mitt något raljerande inlägg. Jag försäkrar att budskapet inte är riktat till någon enskild individ, företag eller organisation. Det måste varit den där ostfrallan. Glykemiskt index alltså.)