Så blir du ”kär” i ditt jobb igen!

Kommer du ihåg när du började på ditt nuvarande jobb? Precis som det är man börjar dejta någon ny så är allt spännande och kul. Till och med veckomötet som man inte längre har tid för var kul och spännande, en känsla som fanns för i stort sätt alla arbetsuppgifter.

Men som med allt annat så går tiden och det händer det något. Helt plötsligt börja man fråga sig när man vaknar upp på morgonen, är det detta som jag ska arbeta med resten av livet? Små saker som man inte stördes av alls i början är nu hopplöst störande.

Tar det lugnt, detta går att fixa!

Det kräver lite arbete, men det går att tända den där gnistan som fanns där i början på nytt. Hemligheten är att vara medveten om att du inte måste älska allt redan imorgon, utan vara medveten om att det tar tid att komma tillbaka och få det att glima till igen. Vi har sammlat ett par av våra bästa små tips som tar dig ett par steg närmare tillbaka mot den där känslan som fanns under din första förälskelse för ditt arbete.

Ta ett steg tillbaka

Ibland behöver vi tid till att tänka. Det är inte alltid det bästa för oss att göra detta när vi är mitt uppe i något. Det hjälper därför ofta att ta ett par steg tillbaka bort från situationen. Detta kan vara rent fysikt, byta plats eller att ta en paus ett par timmar, dagar, veckor eller månader bort från jobbet för att skapa ett klarare och nyktrare sätt att se på situationen.

Skapa en tydlig målbild för din ”jobb” lycka

Kommer du ihåg när du senast var glad på jobbet? Vad är det som du vill helst av allt spendera din tid på? Kanske har ditt svar på detta inget som helst att göra med ditt nuvarande jobb eller så har det de. Oavsett så är det bra att veta vad du står, och vad du vill.

Ifall det är svårt att skapa en tydlig bild av vad du vill göra, testa att fundera på vad du inte vill göra. Detta är ofta lättare att komma på, fundera sen över vad motsatsen till det du inte gillar är. Detta är ofta det vi gillar eller vill göra, kanske inte alltid men det kan kanske vara en ledtråd till vad man faktiskt  gillar.

Fråga efter det som du saknar

Varför vänta till ”exit” intervjun med att tala om vad man tycker och tänker? Många av oss antar att chefen vet vad det är vi vill ha, men medvetet ignorerar det. Minst lika troligt som detta är det att chefen fullt fokus på sin eller någon annan medarbetares värld och har missat vad du tänker på och vad som är viktigt för dig. Hur ska chefen för den delen kunna veta vad du tänker på?

Många gånger är ouppfyllda förväntningar i relationer orsaken till att relationer bryts ner och orsaken till detta är ofta att vi aldrig pratat om våra förväntningar. Så istället för att anta att du har nått fram med ditt budskap och att motparten har fattat, säkerställ att budskapet nått fram. Föreslå att ni ska påbörja ditt drömprojekt. Fråga efter att få leda ett projekt. Ifall du vill ha mer pengar och mer flexibla arbetstider fråga ifall du kan få det.  Ifall alternativet till att fråga är att du slutar vad har du då att förlora?

Gör ”arbetet” först

Skapa utrymme för att göra de sakerna med ditt jobb som du älskar. De flesta av oss började inte på vårt nuvarande jobb för att svar på email, gå på möten eller liknande saker. Denna typen av arbetsuppgifter är nödvändiga men det är inte därför vi började på arbeta på vår arbetsplats.

Fokusera på vad det är du ”GÖR” och vad syftet med det som detta arbete leder till och hur detta påverkar andra. Om du känner att du inte spenderar tillräckligt av din tid med att arbeta med ”THE BIG PICTURE”, om du kan skala ner styra när du gör administrations uppgifter som exempelvis svara på email för att kunna fokusera på ”ditt arbete” istället.

Åtgärda det som du ogillar

Låt inte små saker som du kan ändra på få påverka ditt välmående på arbetet. Ta kontroll och ta tag i det som stör dig och åtgärda dem. Ifall det är att byta miljö ibland, piffa till kontoret med några växter måla om ditt kontor (om du får) eller ta en paus från allt och hitta tid för att gå och träna under dagen. Om det är något som får dig att må bättre och ökar din totala produktivitet varför inte bara fixa det, det är galet att inte göra något om vi kan!

Ta kontroll över det som du kan påverka

Vår egna attityd är något som vi faktiskt kan påverka. Så börja le.  Säg tack till andra och sluta ge andra för mycket kontroll över dina känslor. Avsluta varje dag med att skriva ner en grym sak som har hänt under dagen. Ofta låter vi små frustrationer som dykt upp under dagen forma vår bild av hur dagen har varit. På bekostnad av varför vi tog jobbet från början. Ifall vi blir medvetna om detta och påminner oss själva om vad det är vi bidrar med och varför vår roll är viktigt för att nå det kollektiva målet kommer vi att inse att vi är viktigare för slutprodukten än vad vi själva tror.

Skulle du vara intresserad av att hitta tillbaka motivationen för ditt arbete eller hur du kan motivera och hjälpa andra att bli kära i sitt jobb och motivera sig så titta gärna på våra kurser: